November 17, 2008

Alhamdulillaaah…

Posted in Uncategorized at 12:15 pm by prabandana

For Now, I really cannot either say or write anything but… ALHAMDULILLAHIRABBIL ‘ALAMIIN… The result of admission and scholarship have finally came!

img2

img21scholarship

SINGAPORE !! here I come.. experience new world 😀 !!

September 27, 2008

…so called Kalimantan …

Posted in Uncategorized at 3:48 am by prabandana

Berhubung deadline yang makin dekat, laporan harus dicicil dan banyak mail yang harus dibalas, aku masih sibuk sendiri dengan PC ku di sebuah follow-up meeting, ketika tiba-tiba sebuah kata langsung menarik perhatianku. “KALIMANTAN” bla bla….

JREG!!! haah?  ada cerita apa kok borneo bisa sampai sini? kepalaku langsung terasosiasi dengan Intel malaysia atau semacamnya, trus ada kerjasama di yg mengharuskan kita ke kalimantan, dsb (ya walaupun mgkn Intel itu harusnya di deket2 kuala lumpur).. ngarep banget sih? haha.. ya at least kan jadi enak pulang gitu..

No no no..

For your information..Setiap PC atau S/W project Toshiba yang masih under development, kita memakai codename yang patternnya berganti2. beberapa tahun yang lalu ketika HarryPotter booming, codename diambil dari istilah2 yang ada disana, seperti “Griffindor”, “Quidditch”. Pattern ini dihentikan karena sebuah alasan yang simpel dan masuk akal.. spellingnya minta ampun susah untuk orang jepang.

Pattern yang masih jalan sampai sekarang, codename umumnya diambil dari nama2 kota atau lokasi (termasuk objek geografis kayak sungai, dsb) di dunia. “Los angeles”, “Washington”, “Dubai”, dsb. Aku sendiri yang dapat tugas sampingan sbg “machine-kanri” (manage sirkulasi machine2 baru utk internal grup, umumnya utk testing,dsb), lebih apal codename daripada nama pasarannya.

Dan.. ya.. nama Kalimantan dipilih sebagai codename untuk sebuah project UI desktop baru Toshiba, intended for Windows7..(Maaf nda bisa cerita lebih di sini..) Agak tersentak, seruangan pada noleh dan nanya… baru kemudian mereka nyadar.. “aa .. itu di Indonesia ya? ” sejurus kemudian, yang ada malah nanya2 tempat kayak apa kalimantan.. Ya aku jelaskan aja apa adanya lah.. 😀 Baru tahu juga ternyata bahwa Bali pernah jadi codename..

aku sendiri kurang tahu juga pertimbangan khusus utk codename, mgkn random saja atau ada alasan lain yg aku kurang tahu.. Yang jelas, kredibilitas sebuah kota atau tempat yg dijadikan codename nda terlalu ngaruh ke level PC / project yg di-develop.. Sebuah seri Portege yang keren habis, misalnya, diberi nama Wengen yang aku yakin nda semua orang tahu bahwa itu sebuah tempat kecil di Swiss.. jadi aku nda terlalu kuatir ttg alasan kredibilitas kalimantan yg termasuk penghasil asap terbesar di dunia. haha. joking.. Kalimantan is nice..

dayak-ers

Yosh, at least setengah tahun kedepan, mgkn nama2 kalimantan bakal sering muncul di meeting2 internal atau eksternal…

(…walaupun mereka nda tahu dimana itu kalimantan.. dan cuman aku yang bisa mesam mesem..)

January 25, 2008

From Tokyo with Snow…

Posted in Uncategorized at 4:41 pm by prabandana

Recently, i wake up for good (i call it wake ver1.0 or wake ver2.0) at about 7, quite late from the “time” point of view, but still early from “day” point of view. Winter seems do not only affect some animals for hibernating, but the humans as well. Cold and the day-night period really fools us what time it exactly is.

In winter, I usually keep the curtains closed since it can be a bit help blocking the coldness, like what i did that morning.. After taking a bath, i went for the office since i had nothing for my breakfast and thinking of buying a cake on my way.. I was just about to left my room when seeing the transparent emergency exit and everything looks so white outside.. WOOW.. It was snow falling outside!! hahaha.. my first real snowfall in Tokyo..

I instantly knocked my friends door and seems he missed the alarm and overslept. “Hey, its 7.40 already and look outside..!!” .. you can guess what..? We then busily took the picture of our first showfall in tokyo , ignoring what the japanese thinking about us :D..

fuyu2.jpg

(fyi: I swear its not me wrote such “Dana”.. :D)

fuyu3.jpg

For us in Tokyo area, it doesnt simply mean that snow will fall so frequently in the winter. It’s true that winter tend to be so cold, ranges about 2-4 C, but not cold enough to turn the vapor into crystal.. that is so pity.. we only got the severe coldness without any snow outside..in January and february sometimes it can go down to minus, but still, you need huge vapor to make the snow fall.

japan_map2.gif

Tokyo and the area east side or south side are still quite “warm” compared to the area in the opposite side.. The pacific ocean surrounds tokyo, osaka and east side area has warm current called kuroshio or something.. from the northside, it also comes the cold current (oyashio??), dating his love kuroshio in seashore around tokyo. It blesses Japan with abundant fishery commodity, and also affect the climate of area they pass by. Tokyo and osaka area will be quite warm while the north side are the contrary. The other factor is the cold air comes form the west side continent is blocked by the montains stretching from north to the south side, like a shield for the east area of japan. As you can see in the picture above, the brown line is assumed to be the the mountains range, and the blue dotted one are the frequent-snowing area.

So how is it going there?? Bandung, jakarta, taiwan, Cisco traning center, kyushu, osaka, Nagoya, etc???

December 27, 2007

Low risk investment (is it??)

Posted in Uncategorized at 9:56 am by prabandana

Banyak kritikan untuk temen2 yang kuliah dan stay di luar negeri yang pada umumnya bertemakan “dimanakah semangat membangun negeri dari anak2 terbaik kita itu??”. Setelah setahun saya disini, ternyata jawabannya tidak sederhana yang dikira karena ada banyak hal yang membuat mereka harus stay (baik yg berpikiran temporary ato permanent). Tapi for sure, sebagian besardari mereka pasti ada keinginan balik ke Indonesia dan syukur2 masih bisa mengaplikasikan apa yang mereka dapat bertahun tahun disini. Kalaupun teman-teman kita ini pulang ke indonesia, ada dua pilihan untuk mereka: bekerja dan atau membuka usaha di indonesia. Memang ada opsi lain, tapi pada umumnya dua opsi inilah yang paling banyak ada saat ini.

Mahasiswa lulusan jepang pada umumnya bertipe researcher sejati karena mereka dididik untuk itu. Researcher disini bukan melulu masalah teknologi tentunya. Tambahan lagi, jepang masih sangat kental dengan semua yang serba teratur dan punya pattern of how doing what..Dan menurut pendapat saya,ini sedikit banyak membuat teman2 saya disini menjadi orang yang mengurangi resiko semampu mungkin dan menjauhi masalah.

Dibandingkan lulusan dari negara maju lainnya, teman-teman disini lebih bertipekan hard worker yang handal, fair, “penurut”, dan ndak neko-neko. Mudah dipahami bahwa menjadi karyawan/researcher di Jepang menjadi pilihan tentunya yang jauh lebih logis bagi mereka daripada kembali ke indonesia tanpa adanya kepastian bahwa sebuah company X atau instansi Y bersedia menerima mereka berikut keahlian dan “kompensasinya”. Nah masalahnya, kalau kita paham pola pikir orang jepang yang banyak memberi corak ke mahasiswanya, berat juga untuk teman-teman disini mengambil sedikit resiko dengan pulang ke indonesia karena sudah terlanjur masuk “zona aman”.

Saya lebih suka membicarakan hal lain, yaitu besar kecilnya peluang teman-teman di jepang ini memulai usaha di indonesia. Why? karena saya yakin, mereka yang sudah bekerja beberapa tahun saja pasti memiliki dana yang cukup besar untuk berwirausaha. Bahkan, teman yang mendapat beasiswa tetap (Monbusho, Mitsui, etc) pun saya yakin mempunyai sisihan beasiswa yang jauh lebih besar bila dibandingkan mahasiswa di indonesia yang baru lulus. Intinya, secara finansial teman-teman disini punya potensi untuk berwirausaha.

Tetapi kita semua tahu bahwa entrepreneurship tidaklah semudah kita  mencari perbedaan di kuis “serupa tapi tak sama” yang ada di majalah Bobo atau sejenisnya.. Entrepreneurship butuh passion dan tangan dingin seorang Panigoro yang telah membesarkan Medco, kerja keras tangan Sukyatno yang mempopulerkan EsTeler77, atau keuletan rekan saya KiKi yang mulai melebarkan sayap mangrove.

Sayangnya, ada beberapa hal yang banyak menurut pendapat saya menghambat rekan-rekan di Jepang ini untuk berwirausaha:
1. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, orang orang yang lama tinggal di jepang telah terbentuk karakternya sebagai researcher dan harworker yang handal, tapi kurang luwes dan kurang berani mengambil resiko bila dibandingkan lulusan atau yang berdomisili di negara lain.
2. They ve been abroad for damn long time, khususnya yang mulai studi di jepang sejak lulus SMU. Mereka blind tentang kondisi di Indonesia, how we are doing business in Indonesia, hal apa yang kira-kira berpeluang dijadikan ceruk usaha, dsb.
3. Bagaimanapun harus diakui bahwa teman-teman disini relatif kurang punya akses dan kolega yang cukup di indonesia, dibandingkan dengan mahasiswa yang belajar di indonesia (lagi lagi khususnya yang memulai studi sejak S1). Satu-satunya akses rekan-rekan di jepang adalah sesama rekan yang kuliah di jepang dan telah kembali ke indonesia, atau teman2 semasa SMU.

Dari tiga hal ini saja kita sudah bisa paham bahwa memulai usaha di indonesia cukup beresiko untuk rekan-rekan di jepang. Memang banyak cerita bahwa untuk menjadi pengusaha, kita harus bisa ambil lompatan besar beserta segala resikonya. tentunya, banyak pula cerita sukses dari orang-orang hebat macam ini. Meski demikian, banyak pula bad ending untuk mereka yang belum beruntung dan kurang punya passion disini.

Saya berani bilang, lompatan besar macam ini kurang cocok dengan sebagian besar karakter teman-teman di Jepang sini, dengan segala alasan sebelumnya. Jadi, lebih baik kalau mereka sebesar mungkin mengurangi resiko dan memulai pelan-pelan. Memutuskan untuk pulang ke indonesia tanpa persiapan dan memulai usaha dari nol(bagi yang ingin berwirausaha) sama halnya dengan masuk rimba dengan bekal makanan yang cukup, tapi tanpa kompas dan map. Pada akhirnya makanan habis dan tak bisa keluar dari rimba dengan selamat.

Sekedar urun rembug tanpa bermaksud menggurui (karena saya juga hanya orang yang pengen belajar saja), ada beberapa cara yang menurut saya bisa dipertimbangkan.

pertama, kita bisa memulai usaha dengan bermitra dengan pewirausaha lokal yang sudah running usahanya. Kita bisa masuk dengan menambah omzet atau pemodalan untuk meningkatkan revenue usaha tersebut. Sedapat mungkin, pewirausaha lokal tersebut adalah orang terpercaya yang telah kita kenal baik. Kita bisa mendapat pembagian keuntungan, dan bila kita masuk ke strukturnya, kita bisa belajar secara gratis.   Hal seperti ini tidak terlalu banyak beresiko, dan dalam skala besar sudah umum dilakukan oleh perusahaan. Dengan mengambil analogi brand trading, kita mimages.jpgasih ingat ketika Unilever lebih memilih mengurangi resiko dengan membeli merek Buavita, Kecap Bango, dan Taro yang ditangannya menjadi produk unggulan di divisi food n beverage. Danone juga membeli merek Aqua beberapa tahun silam. Bagi mereka, membeli merek yang sudah “aman” jauh lebih baik daripada membuat produk baru (yang tentu bisa mereka lakukan) dari nol yang untuk brand positioningnya butuh biaya tinggi, dan belum tentu sukses.
kedua, franchising bisa menjadi pilihan yang bagus untuk starting. Dengan franchising, resiko terkurangi karena manajemen induknya sudah siap dan ketersediaan bahan baku yang terjamin. Hanya memang, selain biaya franchise yang tinggi, pola ini mungkin kurang cocok dengan mereka yang berjiwa ekonomi kerakyatan mengingat pola franchise banyak menghancurkan ekonomi lokal karena modal manajemen induk yang besar sehingga memangkas harga pokok.

ketiga, menggandeng rekan yang memiliki plan baru.Usaha yang baru dan dari nol bukan sesuatu yang ditabukan bila rekan kita ini memang punya reputasi yang baik, apalagi sudah punya pengalaman di bidang wirausaha. Hal ini seperti yang dilakukan Versatile Silicon yang digawangi Dr. Trio Adiono, dosen Elekto ITB dengan Pak Eko, Wiraswastawan indonesia yang sukses di Jepang. Dr.Trio sudah memiliki reputasi yang sangat baik dan memasok design VLSI ke semicon comp di jepang. Ditambah lagi, beberapa orang yang bergabung disana cukup qualified dengan menjuarai LSI design contest di fukuoka.

keempat, investasi dengan pembelian properti tidak bergerak, seperti tanah, rumah, pembuatan rumah kost , dsb. Semakin jeli kita, semakin bagus hasil yang bisa didapatkan dari kenaikan harga properti. Kalaupun kurang bisa menghasilkan keuntungan, yang jelas investasi macam ini tidak beresiko. Tetapi memang, usaha semacam ini kurang memberi manfaat dan penghidupan untuk orang lain.

Tentu saja,  di atas segalanya, resiko bukan hal yang tak bisa dihindari, sehebat mungkin kita memanagenya. Saya masih ingat ketika saya musti rugi ketika berjualan spring bed untuk anak-anak mahasiswa baru. Padahal, kalaupun dipikir logis, harusnya waktu itu momen yang paling bagus karena sebagian besar, anak baru yang datang ke bandung belum tahu daerah mana yang bisa menjual spring bed dan perlengkapan kos dengan murah (karena jauh). mereka tidak mungkin menunggu satu minggu dengan tidur di lantai kamar yang kosong karena nyari2 perlengkapan kos ke sekeliling bandung (mereka anak baru yang belum tahu Bandung). Tetapi, karena kurang perencanaan dan hubungan yang belum begitu baik dengan grosirnya, singkat cerita resiko pun datang dan untungya saya stop sebelum rugi terlalu banyak, he3.. Intinya, seperti yang telah dicetakkan oleh worklife di negara ini, resiko pasti ada, hanya bagaimana kita memperkecilnya.

Demikianlah, wish us all the best..

December 8, 2007

Your score, please ??

Posted in Uncategorized at 3:58 pm by prabandana

Its been 1 week since my second Japanese Language Proficiency Test. Taking the level two was really so tiring for me, a full time (umm, for most of the days are more than full time) employee with only a 2 hours per week japanese class. Most of the JLPT fellows know very well that the preparation(time,material, energy) you need for upgrading the level from lev 4 to lev 3 is far from enough to cover the gap between lev 3 and lev 2.. (JLPT has 4 level, of which level 1 is the highest one..).. dont ask me about the result OK?.. hahaha.. it will come knock my door in the middle of february, and cannot hope so much for it.

One day, when i felt so tired and still have a bunch of homework from the teacher to catchup the material within 2 months, I just ask my self, how come they have such proficiency test?? Undoubtedly, English is the you-must-know language all around the world, and as a non-native speaker, such test like TOEFL or TOEIC is much more reasonable to take.. But japanese? the one use japanese are only they who are living in Japan..You need the test since you have to master the language so that you get live there, study there, something that you cannot get unless you master the language.. (i mean its not mandatory for you to pass the test if you don’t really need to)..

Everyone know the country of which the language got a proficiency standard must have “something” make us put our soul in the front line to master the language. Japan has so such”something”, lets say technology, science, culture,live, attract so many people to get those “something”. The bad news is.. Basically, japan has been so strong from the “knowledge share”point of view. I can say, you can get every books you need no matter your interest, all provided in japanese.. The economy has also been quite good that they can stand and run by themselves.Although its true that there are some fundamental reason for japaneese can hardly learn english or other language, I can say that for now, its not so urgent for japanese to learn english,lets say.. Thats why, once someone decide to get something from japan, japaneese is a must.

I dont know exactly which country have the language proficiency standard, but basically, the more poeple need it, the more popular the test, which is with the same analogy, the need of a language proficiency test somehow show the strength of a country. I will agree that if there are two most important language in the world, they will be English and chinese.

Then, i just look at my self when one day, someone ask me, how many languages i master natively. Ah, yeah we master two : Javanese and Indonesia, hahaha.. he said “whoo great, so you can speak 2 natively, and now English and japanese?? ” But so sad, none of the two are listed in the most used language for international commmunication, not like a chinese singaporean who even cry in chinese laugh in English since they were baby..

Hahaha. no problem, i really believe someday Indonesia will be much better, when the ILPT (Indonesia Language Proficiency Test) is a must, Indonesia language courses will be a good business to run, and when so many books of the test preparation load the bookstore shelves.. hmmm..

November 17, 2007

Dokushin desu.. (part 1..)

Posted in Uncategorized at 12:54 pm by prabandana

When you go along with someone, or just have a chit-chat in a forum, what topic will you choose just to make the day warmer?? In indonesia, we will normally get into the family life as a topic, such as how many son he/she have, how their son is doing, etc..

But, from now on, i really promise my self not to take such topic in japan, since to date, its been 2 times for me spoiling all the atmosphere with these questions.. The first one happened when i had my first On Job Training in the company, where each day, i was rotated to each the laboratory my group have. That day, i had the 3G simulator with me and of course a laborant who is (in my opinion) a bit nerd and cold..he was about 40 for the first sight. Since i had to catch up with my report, i was still working when he said he will leave earlier and ask me if im OK.. I just said its OK, and added that since im still a single, i can freely go home every time (i meant, he also have family to share his time with). What a speechless me when he answered “watashimo dokushin da yo..” pointing his own nose, he said “im also a single ..!”..woow..

The second booms just happened this past few days when we went party for our new member.. i worked in a team that have three outsource members.. Actually i know them well since we have routine meeting every week, but i dont know further about their life. So it was good time to know them better. Two of them are above 40 i think, and the rest is still the same age with me.. Everything went very well, I managed to know them better (feel good to know that recently, i can get their party-mode full speed conversation).

Again, i took a stupid assumption from their age (an age for indonesian normally having 1-2 children).. I just ask the man how many children he has.. and bingo!! dejavu.. he answered “Dokushin desu..” (i’m single).. Wow!! Ah OK, i can still melt my speechlessness by asking the woman next to him. Hoping to get the different answer really dissapointed me when she said “boku mo dokushin desu” (im also single).. Upss.. double hit!! ha ha ha.. i just got a way out with a joke.. “Ah, good, so we don’t need to mind what time to leave the party ha ha..”

Yes, for japanese, its really a normal not to marry.. In my group with 12 member (only two are under 30), five are “still” single. From that five, four of them are already above 37, that make me think marriage is not even an issue for them to think about..

OK, just my advice, please think for another topic to get closer to japanese.. Not even a marriage, unless you get good “pre-assumption”

*dokushin = single

November 10, 2007

just a riddle..

Posted in Uncategorized at 8:57 am by prabandana

Last time i had a quote boring morning with shower rain outside (cold is out of question, recently), and luckily i found my friend’s blog, arief updated with a riddle. Pretty nice riddle to spend the morning with, in my opinion..

here is the riddle:

——————————————————-

ALBERT EINSTEIN’S RIDDLE

ARE YOU IN THE TOP 2% OF INTELLIGENT PEOPLE IN
THE WORLD? SOLVE THE RIDDLE AND FIND OUT.

There are no tricks, just pure
logic, so good luck and don’t give up.

  1. In a street there are five houses, painted five different colours.
  2. In each house lives a person of different nationality.
  3. These five homeowners each drink a different kind of beverage, smoke
    different brand of cigar and keep a different pet.

THE QUESTION: WHO OWNS THE FISH?

HINTS

  1. The Brit lives in a red house.
  2. The Swede keeps dogs as pets.
  3. The Dane drinks tea.
  4. The Green house is next to, and on the left of the White house.
  5. The owner of the Green house drinks coffee.
  6. The person who smokes Pall Mall rears birds.
  7. The owner of the Yellow house smokes Dunhill.
  8. The man living in the centre house drinks milk.
  9. The Norwegian lives in the first house.
  10. The man who smokes Blends lives next to the one who keeps cats.
  11. The man who keeps horses lives next to the man who smokes Dunhill.
  12. The man who smokes Blue Master drinks beer.
  13. The German smokes Prince.
  14. The Norwegian lives next to the blue house.
  15. The man who smokes Blends has a neighbour who drinks water.

ALBERT EINSTEIN WROTE THIS RIDDLE EARLY DURING THE 19th CENTURY. HE SAID THAT
98% OF THE WORLD POPULATION WOULD NOT BE ABLE TO SOLVE IT.

———————————–

Dont take the last trashy comment too personally since its not confirmed.. just enjoy the riddle, spend your time with a coffee with you and find the fish !! (actually no one own the fish, its just an assumption of the animal not mentioned, and we have to guess its owner)..

To tell you frankly, i spent my first 10 minutes with no result but reading line per line.. I just noticed that every information is provided.. it was just so scattered..and we have to find and classify them. Then, we can decide a method to get the answer…. My answer is  here 

I was just so interested in this riddle from some viewpoint (not trying to be wise)..Quite personal i think, but i found these moral:

* I was much more unsystematic before..and I found that my 1 year living in this country has shaped my self to be more sistematic person.. OK, i take it as a good effect , since to date, i ‘ve been thinking that too systematic wont be good, anyway..

* we have all the information around us.. its just need to be figured out..we also have to classify the information.. to make it more globally, the bad and good one..

* we need strategy, method before we act.. (my mentor always says this thing to me)

So how do you think about this riddle guys?? any comments?

October 1, 2007

Hello world!

Posted in Uncategorized at 5:24 am by prabandana

“Welcome to WordPress.com. This is your first post. Edit or delete it and start blogging!”

yepp!! you’right.. it’s just a template welcoming post from the wordpress.. I was thinking of deleting this trashy post once i glanced it.. but when reading the tittle, it turned me to keep this post as it was.. yeah!! “Hello World” is somehow a sacred sentence for us (or you) who is living in the programming-forrest.

no explicit rules telling us to start the (you can say-every) first lesson of the programming tutorial with these words.. but all of us are doing this way!! it will always be about simple code lines resulting a text “hello world”.. but it feels like.. like the compiler greet the newbee to let him know.. “hey !! its working.. thats why I come out.. hello world!!! keep on the good work” hahaha..

and know, it is absolutely the same thing with me… writing my first post .. comes out to the blog you are reading know… and .. “Hello World”